Sticla: solid sau lichid?

Postat de: Mihai 17/05/2016 0 Comentarii Știința Sticlei,Procese tehnologice,

 

Sticla: solid sau lichid?

 

 Răspunsul este atât solid cât și lichid! Există opinii foarte diferite cu privire la modul în care să se facă referință la materialele cum ar fi sticla care par a fi lichide din unele puncte de vedere și solide din altele.

În școli și din cărți suntem învățați că toate solidele au o structură atomică fixă. De fapt, există diferite tipuri de solide care au structuri atomice cât se poate de diferite și nu tot ceea ce se poate descrie ca "solid" se comportă în exact același mod. Gândiți-vă la o bucată de fier și o bucată de cauciuc. Este cât se poate de evident că ambele materiale fac pate din categoria solidelor, și totuși, cauciucul este foarte diferit de fier. În structura lor internă, cauciucul și fierul au atomii (în cazul fierului) și molecule (în cazul cauciucului) aranjate în moduri complet diferite. Fierul are o structură regulată sau cristalină, în timp ce cauciucul este un polimer (alcătuit din lanțuri lungi de molecule slab conectate între ele). Sau gândiți-vă la apă. Așa cum probabil ați aflat deja, apa are unele proprietăți unice caracteristice substanțelor solide, cum ar fi creșterea în volum atunci când îngheață. Pe scurt, nu totul se încadrează perfect în definițiile noastre legate de solide, lichide și gaze și nu toate solidele, lichidele și gazele se comportă într-un mod ordonat, ușor de explicat. Aceste excepții sunt lucrurile care fac știința cu adevărat interesantă!

 

Solidele amorfe

 

Să ne întoarcem la sticlă. Priviți sticla printr-un microscop și veți descoperi că moleculele din care aceasta este alcătuită sunt aranjate într-un model cât se poate de neregulat. De aceea, sticla este uneori catalogată ca o substanță solid amorfă (o substanță solidă căreia îi lipsește structura cristalină regulată cum ar fi structura unui metal). Alteori, putem găsi sticla catalogată ca un "lichid suprarăcit". Acesta este un alt mod de a spune "sticla este un lichid care nu s-a stabilizat", o descriere puțin derutantă pe care o veți găsi, uneori, în diverse cărți de știință.

Astfel, putem spune că sticla se găsește la jumătatea drumului dintre un solid și un lichid.

Sticla nu este în nici un caz singurul solid amorf. Este posibilă obținerea unui tip de apă numită gheață amorfă, a cărei structură internă ar putea fi situată undeva la mijloc, între solide (apă) și lichide (gheață). Acest tip de structură amorfă se obține printr-un proces de răcire rapid al apei. Gheața se formează atât de repede încât nu are suficient timp să dezvolte structura sa cristalină normală, conducând la obținerea unei substanțe cu aspectul gheții dar care, din anumite puncte de vedere, se comportă ca și apa în stare lichidă. Un alt exemplu de substanță solid amorfă ar fi substanța denumită siliciu amorf, folosită la fabricarea celulelor fotovoltaice.

Lasă un Comentariu