Reciclarea sticlei

Postat de: admin 11/05/2016 0 Comentarii Știința Sticlei,Recipientele și impacul asupra mediului,

 

Reciclarea sticlei

 

Stiați că sticla este 100% reciclabilă, ceea ce înseamnă că ea poate fi reciclată din nou și din nou, fără pierderi în ceea ce privește calitatea sau puritatea acesteia? Sau că 90% din sticla reciclată este folosită la fabricarea noilor obiecte din sticlă?

Sticla reciclată este de asemenea utilizată pentru producerea gresiei pentru pardoseli, locurilor de parcare, unele materiale izolatoare și multe modele de mărgele.

În calitate de consumatori, folosim recipiente de sticlă pentru produse alimentare, parfumuri, băuturi și multe altele. Este cît se poate de probabil ca unele dintre recipientele pe care le folosiți în acest moment să conțin sticlă reciclată în compoziția materialului din care au fost fabricate.

 

Reutilizarea sticlei reciclate

 

Cioburile rezultate din spargerea sticlei reiclate sunt topite și adăugate la materia primă folosită pentru producerea de sticlă nouă. Atunci când produc sticlă, producătorii amestecă în mixtura noii sticle carbonat de sodiu anhidru, calcar, nisip și cioburile rezultate din reciclare. Acest amestec este încălzit până la 1400 - 1550 grade Celsius, iar sticla topită rezultată este modelată în forme noi.

Cioburile provenind din reciclarea sticlei sunt foarte utile pentru producătorii de sticlă din mai multe motive. În primul rând pentru că acestea au un punct de topire mai scăzut decât sticla obișnuită, iar cuptoarele vor trebuie să funcționeze la o capacitate mai scăzută pentru a le topi. În al doilea rând, costul cioburilor de sticlă este mult mai scăzut în comparație cu cel al materiilor prime alternative. În al treilea rând, reducerea consumului de energie conduce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În concluzie, reciclarea sticlei conduce la obținerea de produse finite mai ieftine, mai eficiente din punct de vedere energetic și mai ecologice decât cele fabricate folosind doar materii prime.

 

Unde se reciclează sticla

 

Sticla este reciclată prin intermediul punctelor stradale de colectare a deșeurilor reciclabile sau a centrelor de colectare specializate. Unele locații de colectare a sticlei au pubele de sortare separate pentru culori, cum ar fi sticla transparentă, chihlimbarie sau sticla verde. Acest lucru se datorează faptului că adesea sticla își păstrează culoarea până la sfârșitul procesului de reciclare. Alte centre de colectare folosesc scanere optice pentru a determina și sorta sticla reciclată după culoare.

 

Ce nu se reciclează?

 

În timp ce reciclarea sticlei este o bună practică, există unele obiecte de sticlă care nu pot fi reciclate. Acestea includ: oglinzi, ferestre, farfurii, sticla borosilicată și cristalul de sticlă. Dacă aceste elemente sunt amestecate în procesul de reciclare a sticlei, vâscozitatea fluidului de sticlă se poate schimba, iar acest lucru poate conduce la obținerea de recipiente cu defecte de structură. Așa că, dacă unul dintre aceste obiecte vi s-a spart, va trebui fie să gasiți o cale de a-l reutiliza sau să vă lipsiți de el aruncându-l la coșul cu gunoi menajer!

 

Acum, că știți ceva mai multe despre sticla reciclată, s-ar putea să vă uitați la recipientele din sticlă cu puțin mai mult respect. Cine știe de cât de mult timp a fost acea sticluță în circulație, sau cât de multe alte recipiente au contribuit la fabricarea ei?

Poate că unele dintre recipiente de sticlă comercializate de Recipiente Cosmetice sunt realizate dintr-o sticlă reciclată mai vârstnică decât tine!

Menține-le și tu ciclul de viață şi dobândeşti obișnuința de a trimite recipientele de sticlă înapoi la centrele de colectare pentru a fi reciclate (din nou și din nou și din nou!).

Despre cosmetice

Industria cosmetică este o industrie pe scară largă în întreaga lume. Însă, în ciuda progreselor tehnologice din ultima vreme, termenul de “cosmetice naturale” câştigă tot mai mult teren şi acest lucru se datorează faptului că omul a ajuns să descopere beneficiile şi avantajele produselor obţinute din ingrediente oferite de natură, ingrediente prietenoase nu numai cu pielea noastră cât şi cu mediul înconjurător.

Trebuie specificat faptul că, dacă în zilele noastre cosmetica naturală reprezintă o “tendinţă”, ea nu este o inovaţie în fapt, utilizarea produselor naturale datează din istoria timpurie, când omul a învăţat şi a folosit plantele pentru a-şi hrăni, însănătoşi sau parfuma pielea. 

Cosmeticele naturale au la bază uleiuri şi unturi vegetale. Uleiurile vegetale, obţinute prin presare la rece a diferitelor părţi ale plantelor (seminţe, flori, fructe), reprezintă o adevărată “comoară” pentru piele. Bogate în acizi graşi esenţiali, uleiurile vegetale hidratează şi emoliează în profunzime, regenerează şi protejează pielea de agresiunile externe.  Uleiurile vegetale se potrivesc pentru toate tipurile de piele: de la cel uscat, devitalizat până la tenul mixt sau gras.  Unturile vegetale au un conţinut ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Acestea hrănesc pielea, conferindu-i un aspect neted şi îngrijit. Unturile şi uleiurile vegetale sunt potrivite atât pentru îngrijirea pielii, cât şi pentru păr, unghii. Ele pot înlocui cu succes cremele scumpe, oferind în schimb o îngrijire 100% naturală.

Cosmetica naturală foloseşte o diversitate mare de uleiuri esenţiale obţinute în urma distilării, ingrediente utilizate nu numai pentru parfumul pe care-l conferă compoziţiilor cât şi pentru multiplele beneficii aduse pielii: regenerator, purifiant, antibacterian, cicatrizant, depigmentar, rubefiant etc.

Cosmeticele naturale sunt bogate în nutrienţi și conţin substanţe care au valoare cu adevărat nutritivă, iar aceste substanţe sunt uşor absorbite de piele menţinând-o netedă şi sănătoasă. Astfel, în cosmetica naturală, accentul se pune pe beneficiile pe termen lung, iar prin vitaminele, mineralele şi aminoacizii esenţiali, cosmeticele naturale previn îmbătrânirea prematură a pielii.

Dacă ţinem cont de faptul că tot ceea ce aplicăm pe piele este absorbit de organism, includerea produselor naturale în rutina noastră zilnică de îngriire reprezintă cea mai potrivită modalitate de a ne menţine pielea sănătoasă şi vibrantă.

Lasă un Comentariu