Pompe și pulverizatoare - 2

Postat de: Mihai 24/05/2016 0 Comentarii Știința Capacului,Păstrarea lichidelor și solidelor,Împachetare și design,

 

Pompe și pulverizatoare - 2

 

În capitolul anterior am vorbit despre pompe și pulverizatoare și modul în care acestea funcționează. Ați învățat despre elementele de bază ale funcționării acestor dispozitive (nu se folosesc cu susul în jos). De asemenea, am învățat câteva cuvinte noi, cum ar fi "pompe volumetrice", care de fapt înseamnă "pompe care nu permit lichidului să se întoarcă înapoi în recipient". Și am mai discutat și despre modul în care supapele împiedică lichidul să o ia pe calea greșită. Acum să continuăm cu anatomia acestor pompe.

 

Anatomia pompei - continuare

 

Am discutat deja despre tubul de imersie și supapă. Deasupra supapei există o cameră, cameră ce servește la depozitarea fluidului care urmează a fi dispensat. Odată ce lichidul ajunge în această cameră, el nu se poate întoarce înapoi în container datorită supapei despre care am discutat anterior. Celelalte două părți principale ale pompei sunt pistonul și arcul, sau arcurile (unele pompe au mai multe).

Pistonul este componenta care comprimă camera de depozitare a pompei, iar rolul arcului este de a împinge pistonul înapoi la poziția de pornire.

Pistonul este de obicei gol la interior, conținând un tub care duce până la duză. Atunci când apăsați în jos pe capul pulverizatorului sau pompei, pistonul presurizează camera de depozitare a pompei. Orice substanță ar fi prezentă în cameră, datorită presiunii crescute, ea caută un orificiu de ieșire, iar cea mai simplă cale este în sus prin tub și duză. De îndată ce eliberați capul pompei, acesta se reîntoarce la poziția inițială, iar camera pompei se umple iar cu fluid. La o primă privire, acest lucru pare să sfideze gravitația dar, datorită omului de știință numit Aristotel, urmează să clarificăm acest lucru.

Grație lui Aristotel, știm că "natura detestă vidul".

Acest lucru înseamnă că, datorită gravitației Pământului, natura nu acceptă un spațiu complet gol. La apariția unui spațiu complet gol, acesta este imediat umplut cu materialul mai dens care îl înconjoară. Cum se aplică acest principiu la pompe? Atunci când apăsați în jos pe capul pulverizatorului sau pompei, acel spațiu mic din interiorul camerei se compactează. Atunci când eliberați capul pompei, conform acestui principiu, spațiul liber rezultat trebuie să fie umplut cu ceva. În acest caz, spațiul liber se umple cu lichidul aspirat prin tubul de imersie. Și acesta este modul în care funcționează o pompă!

 

Rezumat

 

Modalitatea de funcționare a pompei se poate reduce la următoarea schemă: primul pas este să apăsăm capul pompei. Ca rezultat, acesta va comprima camera de depozitare de sub pompă. Atunci când există lichid în ea, datorită supapei acesta nu poate merge înapoi în jos prin tubul de imersie, așa că iese la exterior prin duză. Atunci când eliberăm capul pompei, camera de depozitare are nevoie de un material care să umple spațiul gol (să nu uităm de Aristotel!). Lichidul pătrunde în camera de depozitare prin intermediul tubului imersat, traversând supapa cu sens unic, și re-umple camera de depozitare. Din nou și din nou!

Lasă un Comentariu