Pompe și pulverizatoare - 2

Postat de: admin 24/05/2016 0 Comentarii Știința Capacului,Păstrarea lichidelor și solidelor,Împachetare și design,

 

Pompe și pulverizatoare - 2

 

 În capitolul anterior am vorbit despre pompe și pulverizatoare și modul în care acestea funcționează. Ați învățat despre elementele de bază ale funcționării acestor dispozitive (nu se folosesc cu susul în jos). De asemenea, am învățat câteva cuvinte noi, cum ar fi "pompe volumetrice", care de fapt înseamnă "pompe care nu permit lichidului să se întoarcă înapoi în recipient". Și am mai discutat și despre modul în care supapele împiedică lichidul să o ia pe calea greșită. Acum să continuăm cu anatomia acestor pompe.

 

Anatomia pompei - continuare

 

 Am discutat deja despre tubul de imersie și supapă. Deasupra supapei există o cameră, cameră ce servește la depozitarea fluidului care urmează a fi dispensat. Odată ce lichidul ajunge în această cameră, el nu se poate întoarce înapoi în container datorită supapei despre care am discutat anterior. Celelalte două părți principale ale pompei sunt pistonul și arcul, sau arcurile (unele pompe au mai multe). Pistonul este componenta care comprimă camera de depozitare a pompei, iar rolul arcului este de a împinge pistonul înapoi la poziția de pornire. Pistonul este de obicei gol la interior, conținând un tub care duce până la duză. Atunci când apăsați în jos pe capul pulverizatorului sau pompei, pistonul presurizează camera de depozitare a pompei. Orice substanță ar fi prezentă în cameră, datorită presiunii crescute, ea caută un orificiu de ieșire, iar cea mai simplă cale este în sus prin tub și duză. De îndată ce eliberați capul pompei, acesta se reîntoarce la poziția inițială, iar camera pompei se umple iar cu fluid. La o primă privire, acest lucru pare să sfideze gravitația dar, datorită omului de știință numit Aristotel, urmează să clarificăm acest lucru. Grație lui Aristotel, știm că "natura detestă vidul". Acest lucru înseamnă că, datorită gravitației Pământului, natura nu acceptă un spațiu complet gol. La apariția unui spațiu complet gol, acesta este imediat umplut cu materialul mai dens care îl înconjoară. Cum se aplică acest principiu la pompe? Atunci când apăsați în jos pe capul pulverizatorului sau pompei, acel spațiu mic din interiorul camerei se compactează. Atunci când eliberați capul pompei, conform acestui principiu, spațiul liber rezultat trebuie să fie umplut cu ceva. În acest caz, spațiul liber se umple cu lichidul aspirat prin tubul de imersie. Și acesta este modul în care funcționează o pompă!

 

Rezumat

 

Modalitatea de funcționare a pompei se poate reduce la următoarea schemă: primul pas este să apăsăm capul pompei. Ca rezultat, acesta va comprima camera de depozitare de sub pompă. Atunci când există lichid în ea, datorită supapei acesta nu poate merge înapoi în jos prin tubul de imersie, așa că iese la exterior prin duză. Atunci când eliberăm capul pompei, camera de depozitare are nevoie de un material care să umple spațiul gol (să nu uităm de Aristotel!). Lichidul pătrunde în camera de depozitare prin intermediul tubului imersat, traversând supapa cu sens unic, și re-umple camera de depozitare. Din nou și din nou!

Despre cosmetice

Industria cosmetică este o industrie pe scară largă în întreaga lume. Însă, în ciuda progreselor tehnologice din ultima vreme, termenul de “cosmetice naturale” câştigă tot mai mult teren şi acest lucru se datorează faptului că omul a ajuns să descopere beneficiile şi avantajele produselor obţinute din ingrediente oferite de natură, ingrediente prietenoase nu numai cu pielea noastră cât şi cu mediul înconjurător.

Trebuie specificat faptul că, dacă în zilele noastre cosmetica naturală reprezintă o “tendinţă”, ea nu este o inovaţie în fapt, utilizarea produselor naturale datează din istoria timpurie, când omul a învăţat şi a folosit plantele pentru a-şi hrăni, însănătoşi sau parfuma pielea. 

Cosmeticele naturale au la bază uleiuri şi unturi vegetale. Uleiurile vegetale, obţinute prin presare la rece a diferitelor părţi ale plantelor (seminţe, flori, fructe), reprezintă o adevărată “comoară” pentru piele. Bogate în acizi graşi esenţiali, uleiurile vegetale hidratează şi emoliează în profunzime, regenerează şi protejează pielea de agresiunile externe.  Uleiurile vegetale se potrivesc pentru toate tipurile de piele: de la cel uscat, devitalizat până la tenul mixt sau gras.  Unturile vegetale au un conţinut ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Acestea hrănesc pielea, conferindu-i un aspect neted şi îngrijit. Unturile şi uleiurile vegetale sunt potrivite atât pentru îngrijirea pielii, cât şi pentru păr, unghii. Ele pot înlocui cu succes cremele scumpe, oferind în schimb o îngrijire 100% naturală.

Cosmetica naturală foloseşte o diversitate mare de uleiuri esenţiale obţinute în urma distilării, ingrediente utilizate nu numai pentru parfumul pe care-l conferă compoziţiilor cât şi pentru multiplele beneficii aduse pielii: regenerator, purifiant, antibacterian, cicatrizant, depigmentar, rubefiant etc.

Cosmeticele naturale sunt bogate în nutrienţi și conţin substanţe care au valoare cu adevărat nutritivă, iar aceste substanţe sunt uşor absorbite de piele menţinând-o netedă şi sănătoasă. Astfel, în cosmetica naturală, accentul se pune pe beneficiile pe termen lung, iar prin vitaminele, mineralele şi aminoacizii esenţiali, cosmeticele naturale previn îmbătrânirea prematură a pielii.

Dacă ţinem cont de faptul că tot ceea ce aplicăm pe piele este absorbit de organism, includerea produselor naturale în rutina noastră zilnică de îngriire reprezintă cea mai potrivită modalitate de a ne menţine pielea sănătoasă şi vibrantă.

Lasă un Comentariu