Pompe și pulverizatoare - 1

Postat de: Mihai 24/05/2016 0 Comentarii Știința Capacului,Păstrarea lichidelor și solidelor,Împachetare și design,

 

Pompe și pulverizatoare - 1

 

Noțiuni de bază ale operării pompelor

 

Dacă ați folosit vreodată un dozator de săpun lichid, știți cum să operați o pompă. Apăsați pe partea de sus și înspre în jos a pompei, iar săpunul va curge în palma dumneavoastră. Atunci când utilizați dozatorul pentru prima dată, veți constata că trebuie să împingenți de sus în jos de câteva ori, înainte ca săpunul lichid să curgă.

Acest lucru se datorează faptului că pompa este inițial plină cu aer și trebuie să fie umplută cu săpun înainte ca acesta să poată fi distribuit.

De asemenea, cu primele utilizări ale pompelor sau pulverizatoarelor, probabil că aţi observat că acestea nu funcționează dacă le întoarcem cu susul în jos. În cazul în care recipientul de ambalare este dintr-un material clar, puteți vedea un tub care se întinde de la pompă până în partea de jos a containerului. Atunci când recipientul este cu susul în jos, tubul nu poate acumula lichid în interior, deci pompa nu va funcționa. Deci, pentru ca pompa sau pulverizatorul să funcționeze, păstrați-le întotdeauna în poziție verticală!

 

Fizica pompei

 

Pompele de fluide sunt dispozitive cu ajutorul cărora se transportă fluide de la o locație la alta. Ele sunt folosite de utilizatorii casnici în mii de aplicații zilnice diferite. Aceste tipuri de pompe sunt numite pompe cu piston și fac parte din categoria pompelor volumetrice, ceea ce înseamnă că aceste pompe mișcă lichidele într-o singură direcție.

Cum se face că aceste pompe mișcă lichidul doar într-un singur sens? Și ce se întâmplă cu adevărat atunci când împingem pompa de sus în jos?

Haideți să aruncăm o privire mai apropiată la anatomia acestor mecanisme. Un tub de imersie pornește din partea de jos a recipientului. Acesta este un tub lung, flexibil, din plastic, care este scufundat în lichid. Acesta este tubul despre care am vorbit mai devreme, iar capătul său deschis trebuie să fie în lichid, sau altfel pompa nu va funcționa. Tubul este atașat la partea de jos a mecanismului pompei, iar imediat deasupra tubului se poate vedea o supapă. Această supapă împiedică lichidul să curgă în direcția greșită. Supapele pot fi găsite în diferite forme și mărimi, de la supape de forma unor mici bile de sticlă până la supape în formă de ciupercă. Oricare ar fi forma supapei, ea are o singură funcție: aceea de a bloca lichidul să se scurgă înapoi în josul tubului.

Lasă un Comentariu