Istoria Sticlei

Postat de: admin 11/05/2016 0 Comentarii Știința Sticlei,Procese tehnologice,

 

Istoria Sticlei

 

Fabricarea sticlei a evoluat de-a lungul a mii de ani. Procesul de fabricare a sticlei a fost amintit în arhive încă din anul 3500 î.Hr., în Mesopotamia. Cele mai vechi obiecte de sticlă cunoscute azi sunt mărgelele, rezultate probabil accidental în timpul prelucrării diverselor metale. În epoca târzie a bronzului, mai multe civilizații au descoperit cum să facă vase și recipiente din sticlă, înfășurând firișoare de sticlă topită în jurul unor miezuri de nisip sau argilă. Mai târziu s-a început folosirea de matrițe pentru a produce diferite tipuri de veselă, cum ar fi farfuriile sau paharele.

Procedeul de obținere a diverselor forme din sticlă prin suflare a fost descoperit în jurul secolului 1 î.Hr.

Această descoperire a făcut ca recipientele de sticlă să devină mai puțin costisitoare decât ceramica. Procedeul de suflare a formelor din sticlă topită în interiorul unei matrițe de lemn sau metal a fost inventat în timpul secolului 1 e.n. Această tehnică a condus la obținerea de obiecte din sticlă pe o cale mult mai rapidă și cu rezultate mai consistente, și a deschis calea producției de masă. Procedeul a devenit cu adevărat eficient la sfârșitul anilor 1800 când, pe la 1887, o companie din Anglia a creat un procedeu semi-automat care producea pana la 200 de sticle pe oră. În decursul timpului, acest proces a fost îmbunătățit și, odată cu era modernă, mașinile zilei de azi ating performanța de a produce peste 600 de recipiente din sticlă pe minut.

 

Sticle suflate sau produse industrial?

 

În zilele noastre, sticlele, borcanele sau paharele sunt fabricate pe o scară mult mai mare decât s-ar putea produce în studiourile individuale de suflare a sticlei. Dacă, pentru toate obiectele din sticlă, am depinde încă de sticla suflată manual, am putea observa diferențe majore în procesul de manufacturare a sticlelor sau borcanelor. Prima problemă ar fi timpul de producție. Suflarea manuală a sticlei poate să ia o perioadă semnificativă de timp, chiar și pentru un recipient simplu. În schimb, cu ajutorul tehnologiei moderne, sute de borcane pot fi realizate pe minut. Acest lucru conduce la un al doilea avantaj al sticlei produse industrial: prețul.

Datorită procesului automatizat și simplificat, prețul pentru recipientele fabricate pe cale industrială este mult mai mic decât cel al sticlei suflate manual.

În al treilea rând, sticlele fabricate industrial vor fi mult mai consistente în ceea ce privește forma lor decât sticlele suflate manual. Datorită procesului de fabricare automatizat, loturile de sticlă rezultate sunt aproape identice.

Obținerea obiectelor de sticlă prin procedeul de suflare conduce la realizarea de piese unice, de o frumusețe și o valoare artistică rară. Dar, pentru o multitudine de containere de formă uniformă și la prețuri mici, procesul de fabricare automată este metoda preferată pentru a crea obiecte de uz comun din sticlă.

Vă invităm să aruncați o privire la gama largă de sticle, borcane și alte recipiente disponibile la Recipiente Cosmetice, pentru a descoperi dacă oricare dintre aceste obiecte se potrivesc nevoilor sau cerințelor dumneavoastră.
Taguri: Istoria Sticlei
Despre cosmetice

Industria cosmetică este o industrie pe scară largă în întreaga lume. Însă, în ciuda progreselor tehnologice din ultima vreme, termenul de “cosmetice naturale” câştigă tot mai mult teren şi acest lucru se datorează faptului că omul a ajuns să descopere beneficiile şi avantajele produselor obţinute din ingrediente oferite de natură, ingrediente prietenoase nu numai cu pielea noastră cât şi cu mediul înconjurător.

Trebuie specificat faptul că, dacă în zilele noastre cosmetica naturală reprezintă o “tendinţă”, ea nu este o inovaţie în fapt, utilizarea produselor naturale datează din istoria timpurie, când omul a învăţat şi a folosit plantele pentru a-şi hrăni, însănătoşi sau parfuma pielea. 

Cosmeticele naturale au la bază uleiuri şi unturi vegetale. Uleiurile vegetale, obţinute prin presare la rece a diferitelor părţi ale plantelor (seminţe, flori, fructe), reprezintă o adevărată “comoară” pentru piele. Bogate în acizi graşi esenţiali, uleiurile vegetale hidratează şi emoliează în profunzime, regenerează şi protejează pielea de agresiunile externe.  Uleiurile vegetale se potrivesc pentru toate tipurile de piele: de la cel uscat, devitalizat până la tenul mixt sau gras.  Unturile vegetale au un conţinut ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Acestea hrănesc pielea, conferindu-i un aspect neted şi îngrijit. Unturile şi uleiurile vegetale sunt potrivite atât pentru îngrijirea pielii, cât şi pentru păr, unghii. Ele pot înlocui cu succes cremele scumpe, oferind în schimb o îngrijire 100% naturală.

Cosmetica naturală foloseşte o diversitate mare de uleiuri esenţiale obţinute în urma distilării, ingrediente utilizate nu numai pentru parfumul pe care-l conferă compoziţiilor cât şi pentru multiplele beneficii aduse pielii: regenerator, purifiant, antibacterian, cicatrizant, depigmentar, rubefiant etc.

Cosmeticele naturale sunt bogate în nutrienţi și conţin substanţe care au valoare cu adevărat nutritivă, iar aceste substanţe sunt uşor absorbite de piele menţinând-o netedă şi sănătoasă. Astfel, în cosmetica naturală, accentul se pune pe beneficiile pe termen lung, iar prin vitaminele, mineralele şi aminoacizii esenţiali, cosmeticele naturale previn îmbătrânirea prematură a pielii.

Dacă ţinem cont de faptul că tot ceea ce aplicăm pe piele este absorbit de organism, includerea produselor naturale în rutina noastră zilnică de îngriire reprezintă cea mai potrivită modalitate de a ne menţine pielea sănătoasă şi vibrantă.

Lasă un Comentariu