Cianobacteriile: Viitorul cremelor solare?

Postat de: admin 12/04/2017 0 Comentarii Stiri din industria cosmetica,

Cianobacteriile: Viitorul cremelor solare?

 

 Utilizarea materiilor organice in producția cremelor solare ar putea diminua efectele adverse asupra organismului uman și ar putea împiedica introducerea substanțelor periculoase în mediu, spune autorul principal, Peyman Derikvand de la Universitatea Isfahan, Iran, precum și colegii din Swansea si Londra.


 Folosirea compușilor bilogici prezintă numeroase avantaje pentru industria cosmetică, unul din acestea fiind abilitatea organismelor de a se regenera și de a se reproduce, asigurând astfel innoirea permanentă a rezervelor. Acest lucru se aplică în special organismelor care funcționează pe bază de fotosinteză și care au nevoie doar de energie solară, dioxid de carbon și nutrienți de bază pentru a supraviețui.


 Un grup de asemenea organisme, numit cianobacterii, prezintă un potențial ridicat ca și sursă de produse cosmetice pentru creme solare și hidratante datorită faptului că acestea trăiesc în medii aride, producând astfel compuși care le oferă o rezistență aparte împotriva radiațiilor ultraviolete și secetelor extreme. In plus, substanțele polimerice extracelulare derivate din cianobacterii s-au dovedit a fi mult mai eficiente în reținerea umidității, spre deosebire de materialele convenționale precum glicerina si propilen glicol, utilizate momentan în produsele cosmetice.


 Cianobacteriile au o rată de fotosinteză și de creștere mult mai mare și mai rapidă față de plantele mai complexe, nevoi nutriționale simple și abilitatea de a crește in sisteme de cultivare închise care nu concurează cu agricultura.


 Totuși, producerea economică si regenerabilă a acestor bio-compuși la scară largă prezintă încă o provocare pentru industria de cosmetice.

Despre cosmetice

Industria cosmetică este o industrie pe scară largă în întreaga lume. Însă, în ciuda progreselor tehnologice din ultima vreme, termenul de “cosmetice naturale” câştigă tot mai mult teren şi acest lucru se datorează faptului că omul a ajuns să descopere beneficiile şi avantajele produselor obţinute din ingrediente oferite de natură, ingrediente prietenoase nu numai cu pielea noastră cât şi cu mediul înconjurător.

Trebuie specificat faptul că, dacă în zilele noastre cosmetica naturală reprezintă o “tendinţă”, ea nu este o inovaţie în fapt, utilizarea produselor naturale datează din istoria timpurie, când omul a învăţat şi a folosit plantele pentru a-şi hrăni, însănătoşi sau parfuma pielea. 

Cosmeticele naturale au la bază uleiuri şi unturi vegetale. Uleiurile vegetale, obţinute prin presare la rece a diferitelor părţi ale plantelor (seminţe, flori, fructe), reprezintă o adevărată “comoară” pentru piele. Bogate în acizi graşi esenţiali, uleiurile vegetale hidratează şi emoliează în profunzime, regenerează şi protejează pielea de agresiunile externe.  Uleiurile vegetale se potrivesc pentru toate tipurile de piele: de la cel uscat, devitalizat până la tenul mixt sau gras.  Unturile vegetale au un conţinut ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Acestea hrănesc pielea, conferindu-i un aspect neted şi îngrijit. Unturile şi uleiurile vegetale sunt potrivite atât pentru îngrijirea pielii, cât şi pentru păr, unghii. Ele pot înlocui cu succes cremele scumpe, oferind în schimb o îngrijire 100% naturală.

Cosmetica naturală foloseşte o diversitate mare de uleiuri esenţiale obţinute în urma distilării, ingrediente utilizate nu numai pentru parfumul pe care-l conferă compoziţiilor cât şi pentru multiplele beneficii aduse pielii: regenerator, purifiant, antibacterian, cicatrizant, depigmentar, rubefiant etc.

Cosmeticele naturale sunt bogate în nutrienţi și conţin substanţe care au valoare cu adevărat nutritivă, iar aceste substanţe sunt uşor absorbite de piele menţinând-o netedă şi sănătoasă. Astfel, în cosmetica naturală, accentul se pune pe beneficiile pe termen lung, iar prin vitaminele, mineralele şi aminoacizii esenţiali, cosmeticele naturale previn îmbătrânirea prematură a pielii.

Dacă ţinem cont de faptul că tot ceea ce aplicăm pe piele este absorbit de organism, includerea produselor naturale în rutina noastră zilnică de îngriire reprezintă cea mai potrivită modalitate de a ne menţine pielea sănătoasă şi vibrantă.

Lasă un Comentariu