Cianobacteriile: Viitorul cremelor solare?

Postat de: Mihai 12/04/2017 0 Comentarii Stiri din industria cosmetica,

 

Cianobacteriile: Viitorul cremelor solare?

 

 

Utilizarea materiilor organice in producția cremelor solare ar putea diminua efectele adverse asupra organismului uman și ar putea împiedica introducerea substanțelor periculoase în mediu, spune autorul principal, Peyman Derikvand de la Universitatea Isfahan, Iran, precum și colegii din Swansea si Londra.

Folosirea compușilor bilogici prezintă numeroase avantaje pentru industria cosmetică, unul din acestea fiind abilitatea organismelor de a se regenera și de a se reproduce, asigurând astfel innoirea permanentă a rezervelor. Acest lucru se aplică în special organismelor care funcționează pe bază de fotosinteză și care au nevoie doar de energie solară, dioxid de carbon și nutrienți de bază pentru a supraviețui.

Un grup de asemenea organisme, numit cianobacterii, prezintă un potențial ridicat ca și sursă de produse cosmetice pentru creme solare și hidratante datorită faptului că acestea trăiesc în medii aride, producând astfel compuși care le oferă o rezistență aparte împotriva radiațiilor ultraviolete și secetelor extreme. In plus, substanțele polimerice extracelulare derivate din cianobacterii s-au dovedit a fi mult mai eficiente în reținerea umidității, spre deosebire de materialele convenționale precum glicerina si propilen glicol, utilizate momentan în produsele cosmetice.

Cianobacteriile au o rată de fotosinteză și de creștere mult mai mare și mai rapidă față de plantele mai complexe, nevoi nutriționale simple și abilitatea de a crește in sisteme de cultivare închise care nu concurează cu agricultura.

Totuși, producerea economică si regenerabilă a acestor bio-compuși la scară largă prezintă încă o provocare pentru industria de cosmetice.

Lasă un Comentariu