Care este potențialul genomicii personalizate si epigeneticii în domeniul științelor cosmetice?

Postat de: admin 30/05/2017 0 Comentarii Stiri din industria cosmetica,

Care este potențialul genomicii personalizate si epigeneticii în domeniul științelor cosmetice?

 

 

Cea de-a 28-a ediție a zilelor europene de dermacosmetologie organizată de către Centrul European pentru Dermacosmetologie (CED) din Lyon, Franța, pe 30 și 31 Ianuarie 2017 s-a axat pe genomică și epigenetică personalizată, două chestiuni care ar putea remodela rapid viitorul de îngrijire a pieleii.

 

Într-un discurs de deschidere a acestui congres, care a reunit un public larg la „École Normale Supérieure” din Lyon, profesorul Pierre-Henri Gouyon a reamintit: "Genele nu au nici un efect în afara unui mediu dat. Informațiile genetice sunt imateriale și efectul genelor poate fi observat doar în mediul în care acestea sunt observate ". Despre asta este vorba în epigenetică.

 

Regulatori de gene și epigenetică.

 

Pe lângă reglatorii de gene, micro-ARN-urile, care au fost descoperite în nematode în 1993, sunt în prezent obiectul a numeroase studii. "Până în prezent, mai mult de 2.600 de secvențe de micro-ARN au fost descrise în oameni", a declarat profesorul Jérôme Lamartine. În ceea ce privește pielea, cercetătorul a subliniat că rolul moleculelor „Mir-203” este de a acționa pe post de reglatori de tranziție între proliferare și diferențiere în epiderma umană.

 

Secvențele lungi și necodate de ARN(LncRNAs), sunt, de asemenea, reglatori cheie în expresia genelor. Cercetările recente ale Doctorului Markus Kretz de la Universitatea din Regensburg din Germania, specifică faptul că „LncRNAs” pot avea un impact în reglarea homeostaziei pielii.

 

Mai concret, potrivit unui studiu realizat de Clarins, schimbările meteorologice zilnice pot afecta reglarea genelor. "Am realizat un studiu amplu cu privire la impactul variațiilor meteorologice scurte și repetate asupra diferențiereii și remodelării matricei a unui model reconstruit de piele umană. Rezultatele arată o reducere semnificativă a expresivității genelor la colagene, laminine si proteoglicani, sugerând astfel o remodelarea profundă a matricei extracelulare ", a explicat Christelle Guéré de Clarins.

Despre cosmetice

Industria cosmetică este o industrie pe scară largă în întreaga lume. Însă, în ciuda progreselor tehnologice din ultima vreme, termenul de “cosmetice naturale” câştigă tot mai mult teren şi acest lucru se datorează faptului că omul a ajuns să descopere beneficiile şi avantajele produselor obţinute din ingrediente oferite de natură, ingrediente prietenoase nu numai cu pielea noastră cât şi cu mediul înconjurător.

Trebuie specificat faptul că, dacă în zilele noastre cosmetica naturală reprezintă o “tendinţă”, ea nu este o inovaţie în fapt, utilizarea produselor naturale datează din istoria timpurie, când omul a învăţat şi a folosit plantele pentru a-şi hrăni, însănătoşi sau parfuma pielea. 

Cosmeticele naturale au la bază uleiuri şi unturi vegetale. Uleiurile vegetale, obţinute prin presare la rece a diferitelor părţi ale plantelor (seminţe, flori, fructe), reprezintă o adevărată “comoară” pentru piele. Bogate în acizi graşi esenţiali, uleiurile vegetale hidratează şi emoliează în profunzime, regenerează şi protejează pielea de agresiunile externe.  Uleiurile vegetale se potrivesc pentru toate tipurile de piele: de la cel uscat, devitalizat până la tenul mixt sau gras.  Unturile vegetale au un conţinut ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Acestea hrănesc pielea, conferindu-i un aspect neted şi îngrijit. Unturile şi uleiurile vegetale sunt potrivite atât pentru îngrijirea pielii, cât şi pentru păr, unghii. Ele pot înlocui cu succes cremele scumpe, oferind în schimb o îngrijire 100% naturală.

Cosmetica naturală foloseşte o diversitate mare de uleiuri esenţiale obţinute în urma distilării, ingrediente utilizate nu numai pentru parfumul pe care-l conferă compoziţiilor cât şi pentru multiplele beneficii aduse pielii: regenerator, purifiant, antibacterian, cicatrizant, depigmentar, rubefiant etc.

Cosmeticele naturale sunt bogate în nutrienţi și conţin substanţe care au valoare cu adevărat nutritivă, iar aceste substanţe sunt uşor absorbite de piele menţinând-o netedă şi sănătoasă. Astfel, în cosmetica naturală, accentul se pune pe beneficiile pe termen lung, iar prin vitaminele, mineralele şi aminoacizii esenţiali, cosmeticele naturale previn îmbătrânirea prematură a pielii.

Dacă ţinem cont de faptul că tot ceea ce aplicăm pe piele este absorbit de organism, includerea produselor naturale în rutina noastră zilnică de îngriire reprezintă cea mai potrivită modalitate de a ne menţine pielea sănătoasă şi vibrantă.

Lasă un Comentariu