Bioprintarea 3D a țesuturilor pielii: Tehnici mai bune și performanțe mai bune

Postat de: Mihai 14/05/2017 0 Comentarii Stiri din industria cosmetica,

 

Bioprintarea 3D a țesuturilor pielii: Tehnici mai bune și performanțe mai bune

 

Tema printării 3d a țesutului cutanat a fost în centrul atenției de ziua științei organizată la începutul lunii Iunie 2016, de către Centrul European de Dermatocosmetologie (CED) și Societatea franceză de biologie extracelulară (SFBMec). 80 de persoane s-au adunat în campusul INSA Lyon, Franța, pentru a împărtăși cele mai recente progrese științifice și tehnologice realizate în acest domeniu care,  în curând, vor revoluționa știința comseticelor.

 

Ingineria țesuturilor continuă să se imbunătățească.

 

Care este obiectivul ingineriei tisulare? Să dezvolte inlocuitori ai țesutului cutanat pentru întreținerea, repararea și consolidarea sau inlocuirea țesuturilor deteriorate la pacienți. Mai multe abordări au coexistat de-a lungul anilor, și acum este posibilă obținerea înlocuitorilor din ce în ce mai buni.

 

"Avem deja modele microvascularizate funcționale, iar în continuare, ne vom ocupa de introducerea unui sistem limfatic in următoarele modele. Este o provocare pentru echipa noastră, deoarece puține studii au fost efectuate în acest domeniu, iar procesul de structurare a sistemului limfatic intr-un mod funcțional este foarte complex", explică Laure Gibot, de la Institutul de farmacologie si biologie structurală din Tolouse, Franța.

 

În ceea ce il privește pe Alain Colige, membru al laboratorului de țesuturi conective al Universității din Liège, Belgia, acesta a lucrat la materiale bazate pe nanofibre de chitosan. "Nanofibrele de Chitosan se pot aplica pe suprafețe specifice de mari dimensiuni și proprietățile lor sunt similare cu cele ale pieleii omului."
Alte metode implică, de asemenea, electrorotirea, explică Frédéric Bossard de la Universitatea Joseph Fourier din Grenoble, Franța.

 

Bioprintarea pielii, o revoluție in curs.

 

Cu toate acestea, domeniul care revoluționeaza cu adevărat ingineria tisulară este, în mod incontestabil  imprimarea 3D. "Este doar începutul, deoarece trebuie să rezolvăm problemele de reproductibilitate", explică Colin McGuckin, de la CTiBiotech.

Christophe Marquette, coordonator al platformei 3DFab, a lucrat cu Amélie Thépot, CEO al companiei „LabSkin Creation”, pentru a obține un model de piele bioprintat. "Tehnica face posibilă reducerea timpului de creștere a culturii la jumătate, de la 50 la 21 de zile, dar, de asemenea, face posibilă și  obținerea unei joncțiuni dermo-epidermice ondulată,  ceea ce nu se poate realiza prin tehnicile uzuale de inginerie tisulară. Acum suntem capabili de a imprima toate straturile pielii, chiar și în cazul în care epiderma este mai greu de obținut ". Tehnica numita bioexpulzare, folosește o biocerneala patentată și imprimă 1 cm² de piele, in mai puțin de două minute. O performanță remarcabilă și printre primele realizări care vor pregăti terenul, fără îndoială, pentru alți cercetători.

Lasă un Comentariu