Reciclarea sticlei

 

Stiați că sticla este 100% reciclabilă, ceea ce înseamnă că ea poate fi reciclată din nou și din nou, fără pierderi în ceea ce privește calitatea sau puritatea acesteia? Sau că 90% din sticla reciclată este folosită la fabricarea noilor obiecte din sticlă?

Sticla reciclată este de asemenea utilizată pentru producerea gresiei pentru pardoseli, locurilor de parcare, unele materiale izolatoare și multe modele de mărgele.

În calitate de consumatori, folosim recipiente de sticlă pentru produse alimentare, parfumuri, băuturi și multe altele. Este cât se poate de probabil ca unele dintre recipientele pe care le folosiți în acest moment să conțin sticlă reciclată în compoziția materialului din care au fost fabricate.

 

Reutilizarea sticlei reciclate

 

Cioburile rezultate din spargerea sticlei reiclate sunt topite și adăugate la materia primă folosită pentru producerea de sticlă nouă. Atunci când produc sticlă, producătorii amestecă în mixtura noii sticle carbonat de sodiu anhidru, calcar, nisip și cioburile rezultate din reciclare. Acest amestec este încălzit până la 1400 - 1550 grade Celsius, iar sticla topită rezultată este modelată în forme noi.

Cioburile provenind din reciclarea sticlei sunt foarte utile pentru producătorii de sticlă din mai multe motive. În primul rând pentru că acestea au un punct de topire mai scăzut decât sticla obișnuită, iar cuptoarele vor trebuie să funcționeze la o capacitate mai scăzută pentru a le topi. În al doilea rând, costul cioburilor de sticlă este mult mai scăzut în comparație cu cel al materiilor prime alternative. În al treilea rând, reducerea consumului de energie conduce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În concluzie, reciclarea sticlei conduce la obținerea de produse finite mai ieftine, mai eficiente din punct de vedere energetic și mai ecologice decât cele fabricate folosind doar materii prime.

 

Unde se reciclează sticla

 

Sticla este reciclată prin intermediul punctelor stradale de colectare a deșeurilor reciclabile sau a centrelor de colectare specializate. Unele locații de colectare a sticlei au pubele de sortare separate pentru culori, cum ar fi sticla transparentă, chihlimbarie sau sticla verde. Acest lucru se datorează faptului că adesea sticla își păstrează culoarea până la sfârșitul procesului de reciclare. Alte centre de colectare folosesc scanere optice pentru a determina și sorta sticla reciclată după culoare.

 

Ce nu se reciclează?

 

În timp ce reciclarea sticlei este o bună practică, există unele obiecte de sticlă care nu pot fi reciclate. Acestea includ: oglinzi, ferestre, farfurii, sticla borosilicată și cristalul de sticlă. Dacă aceste elemente sunt amestecate în procesul de reciclare a sticlei, vâscozitatea fluidului de sticlă se poate schimba, iar acest lucru poate conduce la obținerea de recipiente cu defecte de structură. Așa că, dacă unul dintre aceste obiecte vi s-a spart, va trebui fie să gasiți o cale de a-l reutiliza sau să vă lipsiți de el aruncându-l la coșul cu gunoi menajer!

 

Acum, că știți ceva mai multe despre sticla reciclată, s-ar putea să vă uitați la recipientele din sticlă cu puțin mai mult respect. Cine știe de cât de mult timp a fost acea sticluță în circulație, sau cât de multe alte recipiente au contribuit la fabricarea ei?

Menține-le și tu ciclul de viață şi dobândeşti obișnuința de a trimite recipientele de sticlă înapoi la centrele de colectare pentru a fi reciclate (din nou și din nou și din nou!).