Istoria Sticlei

 

Fabricarea sticlei a evoluat de-a lungul a mii de ani. Procesul de fabricare a sticlei a fost amintit în arhive încă din anul 3500 î.Hr., în Mesopotamia. Cele mai vechi obiecte de sticlă cunoscute azi sunt mărgelele, rezultate probabil accidental în timpul prelucrării diverselor metale. În epoca târzie a bronzului, mai multe civilizații au descoperit cum să facă vase și recipiente din sticlă, înfășurând firișoare de sticlă topită în jurul unor miezuri de nisip sau argilă. Mai târziu s-a început folosirea de matrițe pentru a produce diferite tipuri de veselă, cum ar fi farfuriile sau paharele.

Procedeul de obținere a diverselor forme din sticlă prin suflare a fost descoperit în jurul secolului 1 î.Hr.

Această descoperire a făcut ca recipientele de sticlă să devină mai puțin costisitoare decât ceramica. Procedeul de suflare a formelor din sticlă topită în interiorul unei matrițe de lemn sau metal a fost inventat în timpul secolului 1 e.n. Această tehnică a condus la obținerea de obiecte din sticlă pe o cale mult mai rapidă și cu rezultate mai consistente, și a deschis calea producției de masă. Procedeul a devenit cu adevărat eficient la sfârșitul anilor 1800 când, pe la 1887, o companie din Anglia a creat un procedeu semi-automat care producea pana la 200 de sticle pe oră. În decursul timpului, acest proces a fost îmbunătățit și, odată cu era modernă, mașinile zilei de azi ating performanța de a produce peste 600 de recipiente din sticlă pe minut.

 

Sticle suflate sau produse industrial?

 

În zilele noastre, sticlele, borcanele sau paharele sunt fabricate pe o scară mult mai mare decât s-ar putea produce în studiourile individuale de suflare a sticlei. Dacă, pentru toate obiectele din sticlă, am depinde încă de sticla suflată manual, am putea observa diferențe majore în procesul de manufacturare a sticlelor sau borcanelor. Prima problemă ar fi timpul de producție. Suflarea manuală a sticlei poate să ia o perioadă semnificativă de timp, chiar și pentru un recipient simplu. În schimb, cu ajutorul tehnologiei moderne, sute de borcane pot fi realizate pe minut. Acest lucru conduce la un al doilea avantaj al sticlei produse industrial: prețul.

Datorită procesului automatizat și simplificat, prețul pentru recipientele fabricate pe cale industrială este mult mai mic decât cel al sticlei suflate manual.

În al treilea rând, sticlele fabricate industrial vor fi mult mai consistente în ceea ce privește forma lor decât sticlele suflate manual. Datorită procesului de fabricare automatizat, loturile de sticlă rezultate sunt aproape identice.

Obținerea obiectelor de sticlă prin procedeul de suflare conduce la realizarea de piese unice, de o frumusețe și o valoare artistică rară. Dar, pentru o multitudine de containere de formă uniformă și la prețuri mici, procesul de fabricare automată este metoda preferată pentru a crea obiecte de uz comun din sticlă.

Vă invităm să aruncați o privire la gama largă de sticle, borcane și alte recipiente disponibile la Recipiente Cosmetice pentru a descoperi dacă oricare dintre aceste obiecte se potrivesc nevoilor sau cerințelor dumneavoastră.