Difuzarea uleiurilor esentiale

 

 

Difuzarea uleiurilor esențiale reprezintă una dintre cele mai bune și mai la îndemână metode de a profita de toate beneficiile acestora. Biochimic, uleiurile esențiale se vor răspândi în corp prin arborele respirator, acționând în acest fel direct asupra întregului sistem imunitar, influențând tonusul nostru general, inclusiv confortul respirator. Olfactiv, difuzarea permite uleiurilor esențiale să acționeze direct asupra stărilor noastre emoționale și asupra psihicului nostru.

Există numeroase studii ce demonstrează faptul că difuzarea anumitor uleiuri esențiale contribuie la purificarea aerului din interior, prevenind în acest fel proliferarea microbilor, virușilor și bacteriilor, în special în perioada epidemiei de iarnă.

Pentru a vă bucura din plin de avantajele și beneficiile uleiurilor esențiale, recomandăm folosirea unui difuzor de uleiuri esențiale/arome.

Difuzorul de uleiuri esențiale/arome RC folosește tehnologia de evaporare cu ultrasunete. Vibrațiile electrice se transformă în vibrații mecanice datorită efectului piezoelectric. Aceste vibrații mecanice pun în mișcare apa din rezervorul dispozitivului, astfel încât fiecare picătură de apă se transformă în aburi/vapori sau altfel spus în aerosoli a căror eficiență este maximă datorită concentrației obținute. Vaporii produși sunt reci, ceea ce e un aspect important în ceea ce privește calitățile uleiurilor esențiale, acestea fiind conservate; în acest fel proprietățile uleiurilor esențiale nu sunt modificate.

 

Prin urmare, principiul de funcționare a unui astfel de dispozitiv este unul simplu: apa se evaporă, iar moleculele din ulei sunt eliberate creând astfel o atmosferă ambientală cu efect pozitiv asupra minții și sănătății oamenilor. Menționăm faptul că tipul sau tipurile de uleiuri esențiale folosite joacă un rol important.

Putem folosi uleiuri esențiale de citrice spre exemplu: lămâie (citron), portocală, lemongrass, uleiuri ce eliberează mirosuri/parfumuri delicate, fine, plăcute ce luptă eficient împotriva stresului, anxietății și nervozității, creând o atmosferă calmă, plăcută, de relaxare totală.

Prin aromele lor lemnoase sau florale, unele uleiuri esențiale eliberează mirosuri ce sporesc puterea de concentrare, creează o atmosferă potrivită pentru meditație: ylang-ylang, santal Amyris, scorțișoară, patchouli, ghimbir spre exemplu. Parfumurile eliberate de acestea ajută mintea să se calmeze și să echilibreze emoțiile și gândurile.

În caz de oboseală, surmenaj de mare ajutor sunt uleiurile esențiale precum palmarosa, eucaliptul, uleiuri esențiale calmante, pozitivante.

Oboseala este un simptom obișnuit pe timpul iernii, cauza fiind în special lipsa luminii deoarece zilele sunt foarte scurte; această oboseală ascude de cele mai multe ori ceea ce numim ”depresia de iarnă”, o stare termopară ce se instalează și debutează în sezonul rece. Această stare afectează aproximativ 10% din populația lumii și se caracterizează printr-o scădere a energiei, dificultate de concentrare, o nevoie omniprezentă de somn și o iritabilitate mai crescută.

 

Din fericire, această situație poate fi evitată sau redusă  inclusiv prin folosirea unor uleiuri esențiale: lămâie și mentă, ambele cunoscute pentru că dau un adevărat impuls atunci când sunt eliberate.

Turnați câteva picături de uleiuri esențiale în difuzorul dvs., apoi difuzați în reprize de 15-30 minute, de 3 ori pe zi. Difuzorul din oferta noastră poate fi folosit pentru o perioadă mai îndelungată de timp, acesta se va opri automat când apa s-a evaporat în totalitate.

Regăsiți mai jos câteva sugestii de compoziții ce pot fi difuzate:

  1. Pentru o atmosferă relaxantă și un somn liniștitor:

 

  1. Pentru purificarea aerului din încăperi:

 

  1. Împotriva oboselii și depresiei în sezonul rece:

 

Notă:

Acest articol are titlu informativ, se bazează pe informațiile colectate din cadrul scrierilor și publicațiilor referitoare la uleiuri esențiale, aromaterapie. Nu poate servi în niciun fel ca o consultare medicală și nu implică în vreun fel responsabilitatea autorului. Acest articol evidențiază puterea și proprietățile extractelor din plante, modul în care acestea pot fi folosite pentru a ne bucura din plin de beneficiile pe care  natura ni le oferă.

Bibliografie:

  1. Tisserand, Robert B. ”The Art of Aromatherapy” Rochester, VT: Healing Arts Press, 1977
  2. Whichello Brown, Denise ”Aromaterapia: terapie prin uleiuri esentiale”, Niculescu, 2011
  3.  Danièle Festy ”Ma bible des huiles essentielles”,  Pratique, 2018