Recipientul cosmetic reprezintă un element cheie pentru industria frumuseții și cea de parfumerie. Rolul primordial al acestuia este acela de a proteja eficient conținutul produsului și de a-i conferi acestuia siguranță pe timpul depozitării și al transportului. Orice produs cosmetic sau de îngrijire are nevoie de un recipient potrivit.

Indiferent de tipul de produs cosmetic sau de îngrijire, ambalajul sau recipientul joacă un rol deosebit de import și în strategia de marketing. Designul ambalajului este de cele mai multe ori atent studiat nu numai să atragă cât mai mulți clienți, dar și să le ofere acestora un confort de utilizare. Prin urmare, recipientul cosmetic trebuie să fie unul atractiv, dar și funcțional, jucând un rol strategic în decizia de cumpărare.

Varietatea în ceea ce privește forma, culoarea, dimensiunea este foarte mare, însă accentul cade de cele mai multe ori pe materialul din care acesta este alcătuit. Regăsim: recipiente din sticlă, plastic sau metalice, fiecare cu particularitățile și caracteristicile proprii.

1. Recipientele din sticlă

Sticla reprezintă unul dintre cele mai vechi materiale folosite pentru ambalarea diferitelor produse fiind impermeabilă, nedegradabilă, neporoasă, oferind proprietăți inerte chimic. Sticla este un material complet recliclat la infinit. Într-un recipient din sticlă, textura, aspectul, proprietățile, caracteristicele în general ale unui produs rămân neschimbate. 

Azi, mărci cunoscute în întreaga lume folosesc ambalaje din sticlă pentru produsele lor, ceea ce le oferă un aspect incontestabil mai atractiv, mai elegant. Produsele hight-end, parfumurile spre exemplu sunt ambalate în recipiente de sticle cu forme care mai de care mai atractive și personalizate cât mai autentic, creatorul punându-și puternic amprenta de fiecare dată, reflectându-se astfel creativitatea, originalitatea și imaginația artistică a acestuia.

Regăsim o varietate mare de recipiente cosmetice din sticlă sub formă de:

  • borcane potrivite pentru:  creme, balsamuri, măști, scruburi, pulberi
  • recipiente din sticlă cu pipetă sau picurător potrivite pentru: uleiuri vegetale,    purtătoare, uleiuri esențiale, serumuri uleioase, blenduri
  • recipiente din sticlă cu diferite pompițe dozatoare sau spray utile pentru: loțiuni sau geluri cu vâscozitoare ușoară, lejeră, demachiante, tonere, ape florare, ape micelare
  • roll-on-uri potrivite: pentru compoziții ce necesită aplicare locală exactă, precisă și delicată
  • sticluțe destinate industriei de parfumerie 

Paleta coloristică a recipientelor cosmetice din sticlă este și ea foarte variată: de la transparentă la culori dintre cele mai interesante precum: ambra (brună), verde închis, verde smarald, albastră, neagră; sticla închisă la culoarea protejează conținutul de lumină directă; aspectul poate fi transparent sau opac, lucios sau înghețat (frosted).

În concluzie: recipientul sau ambalajul din sticlă reprezintă o bună alegere pentru păstrarea unui produs cosmetic sau de îngrijire, regăsiți enumerate mai jos o selecție de avantaje:

  • conferă produselor o bună stabilitate chimică      
  • ușor de igienizat și curățat
  • rigiditate ridicată
  • deformarea nu este una ușoară
  • poate fi sterilizat
  • posibilitate de etanșare ridicată
  • prezintă toleranță bună la variațiile de temperatură: ridicate sau scăzute
  • poate fi reciclat și reutilizat


 2. Recipientele din plastic

Recipientele sau ambalajele din plastic sunt folosite azi pe scară largă pentru ambalarea produselor cosmetice și de îngrijire. Pe acest sector, plasticul este un adevărat lider. Plasticul se caracterizează printr-o performanță extraodinară, poate fi ușor procesat sub formă de flacoane, tuburi, capace, filme, pungi, materiale de forme diferite pentru ambalare.

Sfârșitul anului 2010 aduce o puternică reînnoire în ceea ce privește industria plasticului, punând astfel la dispoziția doritorilor recipiente din plastic reciclat, un punct bun care demostrează evoluția sectorului. Reciclarea plasticului progresează; PET-ul este adesea reciclat, cel puțin parțial și poate fi supus unui procedeu tehnologic  pentru a produce conbustibil. Plasticul PP (polipropilena) este și mai ecologic, este la fel de ușor și complet reciclat deoarece poate fi sortat cu materialele plastice reciclabile.

De notat este aparația bio-plasticului PET realizat din trestie de zahăr. Acest tip de plastic a stârnit interesul marilor producători de cosmetice și începe a fi utilizat tot mai des.

Subliniem câteva dintre avantajele recipientului sau ambalajului din plastic:

  • foarte ușor și igienic 
  • extrem de flexibil și modular putând lua o mare diversitate de forme și culori
  • stabilitate chimică bună
  • toxicitate scăzută
  • performanță ridicată la imprimare
  • nu este ușor casabil


3. Recipientele din aluminiu (metalice)

Recipientele sau ambalajele metalice pentru cosmetice sunt cel mai adesea realizate din aluminiu, unul dintre cele mai abudente metale de pe Pământ. Recipientele din aluminiun sunt potrivite în special pentru produsele sau compozițiile ”fragile”datorită proprietății aluminiului de disipare a căldurii.

Aluminiul este mult mai maleabil decât sticla și poate fi turnat într-o varietate mare de forme și dimensiuni. Oferă producătorilor multiple posibilități exclusive de design, iar luciul argintiu îi conferă o eleganță cu totul aparte. Regăsim pe piață recipiente din aluminiu destinate: cremelor, deodorantelor, pastelor de dinți, gelurilor de ras etc.

Industria cosmetică se concentrează tot mai mult pe ambalaje durabile și formulări rafinate, este și cazul capacelor din aluminiu 100% reciclabile, iar jumătate din aluminiul din industria cosmetică din Franța este aluminiu reciclat.

Enumerăm mai jos unele dintre avantajele recipientului din aluminiu:

  • rezistent
  • nu este ușor casabil
  • poate fi reciclat la infinit
  • conferă o excelentă protecție împotriva germenilor, razelor UV, umidității
  • toleranță sporită la variațiile de temperatură
  • este destul de ușor

 


Prin urmare, alegerea potrivită a recipientului sau ambalajului pentru un anumit produs cosmetic sau de îngrijire reprezintă de cele mai multe ori o etapă destul de dificilă. Așa cum am subliniat și mai sus, fiecare dintre cele 3 materiale: sticlă, plastic și aluminiu prezintă particularități notabile, însă în alegerea dvs. vă sugerăm să țineți cont de faptul că recipientul va evidenția produsul final. Acesta trebuie ales în funcție de metoda de utilizare, de vâscozitatea, de cantitatea și de natura produsului dvs. cosmetic sau de îngrijire. Protejarea conținutului produsului, caracterul practic și funcținal trebuie să se situeze în funcția criteriilor de selecție a recipientului dvs.




Sugestiile și recomandările din acest articol au scop informativ, nu implică în vreun fel responsabilitatea autorului și nu influențează sub nicio formă decizia dvs. privind achiziția sau alegerea vreunui produs, recipient.

 

Bibliografie:

1. James Barton and Claude Guillemet Le verre, Science et technologie”, 2005

2. https://www.science.org