Lecție de chimie și istorie: sticla colorată

Postat de admin 10/05/2016 0 Comentarii Știința Sticlei,Împachetare și design,Procese tehnologice,

 

Lecție de chimie și istorie: sticla colorată

Sticla flint

 Să începem cu elementele de bază. În primul rând, " sticlă flint " înseamnă sticlă transparentă. Iată un pic de istorie: în trecut, sticla transparentă era foarte dificil de obinut datorită dificultăților de obținere a materialelor pure necesare. Apoi, în anul 1662, un sticlar pe nume George Ravenscroft a început adăugarea de silex calcinat (rocă de cuarț pură) în formula lui de producere a sticlei. Acest procedeu a condus la obținerea unei sticle de o claritate înaltă cu un nivel de productivitate ridicat. Odată cu trecerea timpului, meșteșugarii au substituit silex-ul cu plumbul în formulele lor, conducând la inventarea sticlei cu plumb.

În ziua de azi, sticla transparentă este obținută printr-un proces de decolorare, o metodă de adăugare a unor pigmenți la o sticlă ușor colorată pentru a obține un produs incolor.

 

Sticla chihlimbarie

 

 Chihlimbarul este una dintre cele mai comune nuanțe folosite la producerea de recipiente de sticlă colorată. Culoarea chihlimbarie a sticlei se obține prin amestecarea de sulf, fier și carbon în formula de bază a sticlei. Această formulă a devenit utilizată la fabricarea sticlei pe scară largă începînd cu secolul al 19-lea, și este încă extrem de populară astăzi. Chihlimbariul sticlei este deosebit de util atunci când produsul îmbuteliat este sensibil la lumină. Culoarea chihlimbarului absoarbe lungimile de undă UV dăunătoare, protejând produsul împotriva daunelor ușoare. Din acest motiv, sticla brună la culoare (chihlimbarie) este adesea folosită la îmbutelierea berii, a unor medicamente și uleiuri esențiale.

 

Sticla cu cobalt

 

 Sticla colorată cu cobalt își preia renumele de la adăugarea de oxid de cobalt în procesul de fabricare a sticlei. Aceasta are ca rezultat obținerea unei culori a sticlei de un albastru intens, culoare care este atractivă și unică. Cobaltul a fost folosit ca pigment de mii de ani. Oxidul de cobalt este un colorant extrem de puternic, asa că sunt necesare doar câteva părți la un milion pentru a produce un lot de sticlă albastră.

 

Sticla verde

 

  Sticla verde este obținută prin adăugarea de oxid de crom în formula chimică de producție a sticlei. Alte substanțe chimice diferite pot fi adăugate pentru a obține diferite nuanțe de sticlă verde.

 

Sticla colorată prin pictare exterioară

 

  Unele dintre recipientele din sticlă colorate sunt de fapt vopsite cu o vopsea exterioară specială. Un exemplu ar putea fi sticla cu aspect înghețat sau sticla albă. Alte sticle pot fi nuanțate în culori care se modifică progresiv pe verticala pereților containerului. Aceste nuanțe pot aparține culorilor albastru, violet, verde sau roșu. Aceste recipiente de sticlă colorate nu sunt numai superbe, dar și de multe ori unice.

  Chiar dacă oricare dintre substanțele sulf, fier, carbon, oxid de cobalt ori oxid de crom a fost adăugat la formula chimică a sticlei pentru a-i schimba culoarea, aceasta continuă să își păstreze proprietățile sale inerte, non - reactive. În aceiași măsură, în urma procesului de vopsire, și sticla pictată își păstrează proprietățile sale chimice non – reactive.

Lasă un Comentariu