Procesul de fabricare a sticlei

Postat de admin 08/05/2016 0 Comentarii Știința Sticlei,Procese tehnologice,

 

Procesul de fabricare a sticlei

 

  Într-o fabrică producătoare de sticlă, nisipul este amestecat cu deșeuri din sticlă (provenite din colecțiile de reciclare), carbonat de sodiu și calcar (carbonat de calciu) și încălzit într-un cuptor. Carbonatul de sodiu reduce punctul de topire al nisipului, ajutând astfel la economisirea de energie în timpul procesului de fabricație, dar are un mare dezavantaj: producerea unui tip de sticlă care se dizolvă în apă! Calcarul se adaugă pentru a opri acest lucru să se întâmple. Produsul final se numește sticlă silico-calco-sodică. Este sticla obișnuită pe care o putem vedea peste tot în jurul nostru.

  Odată ce nisipul este topit, acesta este fie turnat în forme pentru a face sticle, pahare și alte recipiente, fie turnat prin curgere continuă printr-o baie de staniu în fuziune și sub atmosferă de azot (procedeu denumit „float”, dezvoltat de Pilkington în anii '60) pentru a face foi perfect plane de sticlă pentru ferestre. Recipientele de sticlă de o formă mai neobișnuită sunt încă, uneori, manufacturate prin procesul de "suflare". Un nod de sticlă topită este înfășurat în jurul unei țevi cu ambele capete deschise, care este rotită încet. Aerul este suflat prin capătul opus al țevii, obligând nodul de sticlă să se umfle ca un balon. Printr-un proces iscusit de rotire și suflare pot fi obținute tot felul de forme uimitoare.

  Producătorii de sticlă de pe piață folosesc procese de producție ușor diferite, în funcție de tipul de sticlă pe care doresc să o producă. De obicei, se adaugă alte substanțe chimice pentru a schimba aspectul sau proprietățile sticlei finisate. De exemplu, fierul și cromul pot fi adăugate la nisipul topit pentru a produce sticla colorată în verde. Sticla borosilicată rezistentă la temperaturi înalte se obține prin adăugarea de oxid de bor la amestecul de sticlă topită. Prin adăugarea de oxid de plumb rezultă o sticlă din cristal fin care poate fi tăiată mai ușor; cristalul astfel obținut este apreciat deoarece produce o explozie de culori la refracția luminii care îl traversează.

  Alte tipuri speciale de sticla sunt realizate prin procese de fabricație diferite. Astfel, sticla antiglonț este fabricat dintr-un laminat din mai multe straturi de sticlă și plastic lipite împreună. Sticla rezistentă utilizată la fabricarea parbrizelor se obține prin răcirea rapidă a sticlei topite pentru a o face mult mai rezistentă. Colorarea sticlei se face prin adăugarea de compuși metalici în timpul procesului de fabricație a sticlei, în timpul fazei de topire; adăugarea de metale diferite conduce la obținerea de segmente separate de sticlă de culori diferite.

Lasă un Comentariu